В подготовката за училище идваме и до въпроса „Какво да подаря на детето за новата учебна година?" и после - до по-важния и също толкова належащ въпрос „Как да го мотивирам да учи през идващата учебна година"?

Какво ни мотивира нас, възрастните, да се заемем с удоволствие с дадена задача?

Замислете се. Кога вършите нещо с радост и лекота?

Аз лично в няколко случая:

а. когато знам, че се справям страхотно,

б. когато знам, че е много вероятно да получа резултатите, които желая,

в. когато просто ми доставя удоволствие заниманието.

Сигурно и вие сте така...

А за децата? На тях им доставят удоволствие почти същите неща. И за тях е важно да имат усещането, че се справят по най-добрия начин. За да имат истинска мотивация да учат им е нужно ... да виждат успехите си, и особено много - признание за успехите си - от вас, от учителите, от близките.

Затова тази година реших да подаря на детето си първата страничка от „Дневник на успехите". В който всеки ден да си записва с какво се е справил страхотно, какво е направил за първи път, какво се е престрашил да свърши, от което по-рано се е страхувал, на кого е помогнал, какво си пожелава да умее да прави утре.... С място за неговите желания.

ДНЕВНИК НА МОИТЕ УСПЕХИ

Име:..........................................................................................................................................................................

Днес се справих страхотно.....

Много съм доволен/доволна как направих.....................................................................................................

(напр. как написах домашното)

В училище се справих успешно с.........................................................................................................................

(напр. със смятането в новия урок по математика)

За пръв път днес ....................................................................................................................................................

(напр. направих сам малка книжка с изпринтирани от мен страници)

Чувствам се уверен/а, че вече мога да .......................................................................................................... (напр. да използвам делене до 100)

Чувствам се щастлив/а, че преодолях страха си/себе си и успях да............................................................

(напр. се въздържа да скоча в онази забранена дупкаWink)

Чувствам се доволен/доволна, че успях да помогна на ....

(напр. на съученика ми Георги за написването на домашното му)

Утре искам да направя ....................................................................................................................................... (напр. да подаря на съучениците си от картинките, които рисувах днес)

И за награда искам .....Smile (гормитUndecided)

Ще сложа тази страница в началото на една тетрадка с дебели корици ... и готово.

Детето ще има нужда от помощ при попълването. За да свикне да търси добрите неща - в себе си и в деня си. За да си записва нещата конкретно - за да си припомня точно кое е ценното в направеното от него. И за да усети насърчението ни като родители.

И още нещо важно. Синът ми например иска да го попълва, когато има желание за това. Няма да е всеки ден. Важно е да доставя удоволствие и да помага на детето да се чувства добре.

В останалото време ще си напомняме по други начини колко е специален и как добре се справя всеки ден.

Със списъци-изненади с постижения и качества „Добър съм в... смятането, деленето, бързото четене".

С всекидневно признание към детето: „Ценя те, защото си толкова старателен в запомнянето на уроците си", „Харесва ми начина, по който събираш и подреждаш информация за градовете по света".

С благодарност: „Благодаря ти, че беше толкова търпелив с мен при пазаруването", „Че ми помогна за слагането на вечерята".

И чрез други малки жестове, с които показваме, че оценяваме и признаваме положителните неща, които прави детето ни. Това му дава самочувствие и увереност, прави го по-мотивирано да се справя с учебните си задачи, и по-доволно от себе си.


Обучение за деца